Тамақтан улану

Тамақтан уланулар-бұл белгілі бір микробтардың түрлерімен жаппай ұрықтандырылған немесе ағза үшін уытты микробтық немесе микробтық емес табиғат заттары бар тағамды пайдалану нәтижесінде туындайтын жіті (сирек созылмалы) контагиозды емес аурулар.

Себептік факторлардың әртүрлілігіне қарамастан, тамақтан улану бірқатар жалпы белгілермен біріктіріледі:

-Кенеттен басталуы.

-Адамдар тобында аурудың басталуының бір мезгілде болуы.

-Көптеген тағамдық уланулар үшін аурудың жедел қысқа ағымы тән.

-Аурудың бір азық-түлік өнімін немесе тағамды тұтынумен байланысы.

-Тамақ өнімдерін тұтыну немесе сатып алу орны ауруының аумақтық шектеулілігі.

-Микробтық тағамдық улану науқастан сау адамға жіберілмейді және бұл жұқпалы аурулардан мүлдем ерекшеленеді.

-Тамақтан улануға себеп болған өнімді алғаннан кейін аурудың жаңа жағдайларының туындауын тоқтату.

 

Салмонелла — сілікпе, құйма тағамдар, кремдер, ет фарш, салаттар, сүт өнімдері үшін қолайлы орта. Әсіресе бөлме температурасында және жылы жерде дайын тағамдарда сальмонеллездің микробтары қарқынды көбеюде. Сондықтан сальмонеллезбен аурушаңдық жазда, ыстықта өседі.

Сонымен қатар, жұғу қаупі де артады, дайын тағамда көбейе отырып, сальмонелланың сыртқы түрін да, дәмін де, иісін де өзгертпейді.

 

Ішек инфекцияларының алдын алу қарапайым гигиена ережелерін қамтиды:

 

-тамақ дайындау, қабылдау алдында және дәретхананы шаюдан кейін қолды сабынмен міндетті түрде мұқият жуу;

-ішуге арналған су қайнатылған, бөтелкеленген немесе су құбыры суын толық тазарту жүйесі бар ауыз су бұрқағынан ішуге;

-көкөністер мен жемістерді, оның ішінде цитрус пен банандарды таза сумен жуғаннан кейін және қайнаған су ішкеннен кейін ғана жеуге болады;

-сүтті қайнатқаннан кейін ішіңіз;

-шикі сүттен немесе өлшенген сүзбе тек термиялық өңделген тағамдар түрінде ғана қолданған жөн;

-барлық тамақ өнімдерін таза жабылатын ыдыста сақтау керек;

-тез бұзылатын өнімдерді тоңазытқыштарда рұқсат етілген сақтау мерзімі шегінде сақтау;

-тұрғын үйде тазалықты сақтау, жиі желдету, күнделікті ылғалды тазалау жүргізу міндетті;

-жылдың жаз мезгілінде ашық су айдындарында шомылуға тек арнайы бөлінген орындарда ғана болады;

-вокзалдарда, әуежайларда, көпшілік демалатын орындарда бөтелкедегі, газдалған суды ішу кезінде тек бір реттік стақандарды ғана пайдалануға болады.